Pescuit la Feeder pentru începători a luat amploare în ultimii ani în România și nu este de mirare, deoarece acest stil aduce rezultate mai bune în partide scurte decât pescuitul clasic staționar. Acest stil este dedicată pescuitului eficient și oferă rezultate excelente chiar și pescarilor începători.
În acest articol o să îți spun tot ce trebuie să știi despre pescuitul la feeder și o să îți dezvălui strategia pe care eu o aplic de fiecare dată. Pescuitul la feeder este o tehnică care folosește momtior (method feeder) pentru a atrage specii de pești precum crapul.
Ce este pescuitul la feeder? În primul rând, vreau să stabilim denumirea. Method feeder vine din limba engleză și înseamnă metodă de hrănire. Noi am importat această denumire și o folosim de cele mai multe ori greșit. O să vedeți denumirea de method feeder la momitoarele method feeder cu fund plat.
Corect spus este: Pescuit cu lanseta de feeder cu momitor cu fund plat. În acest articol o să folosesc denumirea momitor, dar să știți că mă refer la momitor cu fund plat adică “method feeder”.
Vă aduceți aminte de pescuitul la bombă, acesta a fost interzis aproape complet în România pentru că se foloseau 4 sau mai multe cârlige. Se punea nadă și momeli în momitor, iar în nadă se introduceau cârligele.
Pescuitul la feeder seamănă cu stilul de care ți-am zis mai sus, doar că în acest caz se folosește doar un cârlig. Acest stil este foarte productiv datorită prezentării pe substrat, de cele mai multe ori crapul este atras de nadă de pe momitor(method feeder).
Pescuitul la feeder este un pescuit de finețe, iar această finețe ne ajută să “păcălim” și cei mai mofturoși pești.
Acum că înțelegi mai bine ce este pescuitul la feeder, hai să îți spun strategia pe care o aplic și pe care o predau în cadrul cursului Fundamentele Pescuitului Recreativ la Feeder.
Pentru a avea succes în pescuitul la feeder trebuie să ții cont de toți factorii, dar unii sunt mai importanți ca alții.
- Localizarea
- Montura perfectă
- Nadă și momeli
- Alegerea echipamentului
- Lansare la punct fix
- Nădirea
- Alegerea locației
Acestea sunt cei mai importanți pași pentru a avea partide reușite în pescuitul la feeder. În acest articol o să abordez primii 3 pași pentru că, din punctul meu de vedere, sunt cei mai importanți, iar dacă îi faci bine pe aceștia ai foarte mari șanse să prinzi pește.
Localizare
“Dacă nu ai pește în față, nu ai ce să prinzi”, “Ține minte asta: Localizarea este cel mai important lucru atunci când vine vorba de pescuitul la feeder” Mereu le spun cursanților aceste vorbe atunci când suntem la lecția despre localizare.
Ce este de fapt această localizare? Localizare înseamnă să găsești peștele într-o locație acolo unde pescuiești.
Cum faci asta? Trebuie să cunoști foarte bine comportamentul crapului. O să îți povestesc într-un alt articol despre comportamentul peștelui. Acum o să îți zic 3 tipuri de localizare care aproape de fiecare dată îți vor aduce rezultate.
Localizarea după sărituri – Nu știu dacă știai, dar crapul nu este un pește solitar, el umblă în bancuri, iar asta ne spune că dacă vezi un pește, cel mai probabil acolo sunt mai mulți.
- Dacă vezi un crap că a sărit într-o anumită zonă, poți să te gândești că în zona respectivă sunt mai mulți crapi, tot ce trebuie să faci este să lansezi o montură în acea zonă și este posibil să ai instant prezentare.
Localizarea după bule de aer – Știai că atunci când crapul se hrănește pe substrat, el scoate niște bule de aer, care ies la suprafață. Dar de ce se formează aceste bule? Pe substrat se strâng bule de aer, în mal sau pe lângă pietre, iar atunci când crapul se hrănește le derajează și acestea se ridică la suprafață.
- Mare atenție la aceste bule, sunt și alte vietăți care fac aceste bule cum ar fi racii, sau alți pești mai mici. Un alt fenomen care face ca bulele să iasă la suprafață este malul care fermentează.
- Atunci când crapul face bule o să vezi că aceste bule se deplasează, nu ies din același loc, iar de obicei ies din mai multe locuri odată pentru că acolo sunt mai mulți crapi care se hrănesc.
- Dacă ai văzut aceste bule și ești sigur că este crap, tot ce trebuie să faci este să lansezi momitorul tău în zona bulelor.
Localizarea Universală – Acest tip de localizare este cel mai productiv, localizarea universală nu este nimic altceva decât malul opus sau jumătatea bălții dacă se pescuiește de pe ambele maluri.
- Sunt concursuri la feeder care se câștigă cu acest tip de localizare, dar de ce stă peștele acolo?
- Unul din motive este gălăgia, crapul este un pește sperios și timid, atunci când se face gălăgie pe un mal (malul de pe care se pescuiește), crapul are tendința să se ducă în zona cea mai liniștită, adică malul opus.
- Un alt motiv este cantitatea de hrană pe care o găsește pe malul opus, gândiți-vă că pe majoritatea bălților se plantează cu navomodelul, iar pescarii de staționar mai mereu plantează aproape de malul opus, ducând acolo o cantitate mare de nadă, așa peștele învață că în zona aceea găsește mai mereu mâncare și de aceea o frecventează.
- Acest tip de localizare este valabil doar dacă poți să lansezi aproape de malul opus, de aceea este important să cunoști lățimea bălții.
Montura pescuit la feeder.
Montura este formată din momitor cu fund plat(method feeder), element de legătură și rig(cârlig legat), o să le explic pe fiecare pe rând ca să înțelegi mai bine.
Momitor cu fund plat (method feeder) – Momitorul joacă un rol foarte important, practic acesta ne asigură prezentarea perfectă pe substrat.
- Pe piață o să găsești mai multe modele de momitoare, eu îți recomand să iei momitoare pe care le poți umple cu matrițe de plastic.
- Greutatea momitoarelor se alege în funcție de distanța la care vrei să lansezi, ca să îți dau un exemplu, dacă vrei să lansezi la 30m poți pescui lejer cu un momitor de 30g, dacă vrei să lansezi la 90m poți folosi momitor de 60g.
- Elementul de legătură – acest element de legătură face legătura dintre firul principal și rig, acest element o să îl mai găsești și sub denumirea de quick-change. Îi zice quick-change pentru că este un element de legătură care îți permite să schimbi rigul rapid.
- Elementul de legătură are un rol foarte important și anume autointeparea. Cum se realizează autointeparea? Atunci când peștele absoarbe cârligul și ridică capul, greutatea momitorului va ajuta cârligul să se înfigă în buza peștelui, iar acest lucru se întâmplă datorită elementului de legătură.
- Rig – Rig-ul este ansamblul format din cârlig, fir textil și spin sau bandă elastică.
- Atunci când pescuiești la feeder ai nevoie de cârlige fine, le găsești la magazinele de pescuit, acestea fiind destinate pescuitului la feeder.
- Lungimea rigului pe care eu o recomand este între 7 și 8 cm.
- Momeala se atașează cu ajutorul unui spin sau elastic care se prinde pe firul de par (fir de par – bucată de fir textil dintre cârlig și momeală).
În pescuitul la feeder se folosesc cârlige cu mărimi cuprinse între 10 și 16. Atunci când peștele se hrănește bine se folosesc cârlige de 10 și de 12, iar atunci când peștele este mofturos cârlige de 14 sau 16.
În link-ul de mai jos o să vezi pas cu pas cum se leagă corect un cârlig pentru pescuitul la feeder.
Nadă și momeli
Nadele destinate pescuitului la feeder sunt special concepute ca să se desfacă mai repede pe substrat față de nadele clasice pentru pescuitul staționar.
Modul de preparare pentru nadele de feeder este diferit față de staționar. Nada se umezește puțin, se lasă să tragă apă, iar după se sitează.
Un alt pas foarte important este verificarea nadei dacă a fost preparată corect, fără o verificare amănunțită riști să nu prinzi pește și nici măcar nu o să știi de ce.
Mai jos aveți link către un clip în care arăt pas cu pas cum se prepară nada și cum se verifică.
Momelile de cârlig joacă un rol important în pescuitul la feeder, dar nu așa cum cred toți pescarii, rolul momelii de cârlig este doar să asigure o mecanică bună pentru cârlig, adică să ajute cârligul să intre mai bine în gura peștelui atunci când acesta absoarbe nada de pe momitor.
Pe link-ul de mai jos o să vezi 3 situații pe care eu le recomand.
Urmând sfaturile de mai sus vei avea șanse să îți crești rezultatele la următoarele partide de pescuit.
În acest articol am explicat o mică parte din pescuitul la feeder, pescuitul la feeder este mult mai complex de atât, dacă vrei să înveți tot ce trebuie despre pescuitul la feeder, poți să te înscrii la cursul pe care l-am creat special pentru începători.
În acest curs vei învăța tot ce trebuie să știi despre pescuit la feeder ca să ai partide reușite.
O dată pe lună țin acest curs, cursul se face online și durează 5 săptămâni, în fiecare săptămână ne întâlnim și învățăm un nou modul din curs, pe tot parcursul beneficiezi de suport din partea mea.
Accesând link-ul de mai jos vei vedea toată prezentarea cursului, dacă ești dornic de învățat, nu mai aștepta și înscrie-te.